Nu pune emoțiile, ci valorile, în centrul vieții tale

Lectură: 4 minute
Nu pune emoțiile, ci valorile, în centrul vieții tale

Numai atunci când ne concentrăm pe valorile noastre, ne dăm seama că emoțiile nu sunt întotdeauna cele mai bune repere. Emoțiile pot fi puternice și pot distorsiona percepția realității, făcându-ne să luăm decizii care nu sunt întotdeauna cele mai bune pentru noi.

De exemplu, dacă ne luăm după emoțiile ca tristețea sau furia, s-ar putea să luăm decizii care ne vor face să ne simțim mai rău pe termen lung, în loc să ne concentrăm pe valori și astfel să luăm decizii care ne vor face să ne simțim mai bine cu noi înșine.

Emoțiile sunt cheia acțiunii pe termen scurt

Emoțiile sunt un element esențial al vieții noastre și ne influențează într-o mare măsură comportamentul, gândurile și acțiunile. Sunt modalități prin care ne exprimăm și înțelegem lumea și ne oferă informații valoroase despre cum ne simțim și ce ne dorim.

Emoțiile pot deveni centrul vieții noastre dacă nu le gestionăm corect. Ne pot distrage atenția de la obiectivele stabilite, ne pot influență negativ comportamentul și ne pot face să luăm decizii iraționale.

Mulți oameni se concentrează prea mult pe emoții și le lasă să le guverneze deciziile și comportamentul. Acest lucru poate duce la reacții impulsive și nepotrivite, la decizii regretabile și la neîmplinire pe termen lung.

Așadar, emoțiile sunt o parte naturală și necesară a experienței umane, însă nu ar trebui să ne conducă viață. De ce? Deoarece emoțiile ne pot afecta într-o mare măsură deciziile, acțiunile și relațiile pe care le avem.

Valorile sunt cheia împlinirii pe termen lung

Valorile sunt principiile pe care ne bazăm viață și ne ajută să ne concentrăm atenția asupra lucrurilor care contează cu adevărat pentru noi. Valorile sunt un bun indicator cu privire la ceea ce ne poate face fericiți pe termen lung.

Ne putem concentra pe valori precum iubirea, prietenia, respectul, onoarea și înțelepciunea. Transformate în principii de viață aceste valori ne pot aduce satisfacție și împlinire.

Concentrarea pe valori ne ajută să luăm decizii raționale și să ne păstrăm echilibrul emoțional.

Elena Badea, Internal Transformation Coach

Dacă ne concentrăm pe ceea ce considerăm important în viață, suntem mai capabili să ne păstrăm emoțiile sub control și să luăm acele decizii care ne ajută să ne atingem scopurile și să fim fericiți.

Pași pentru a pune valorile în centrul vieții

Este important să ne asigurăm că alegerile și acțiunile noastre sunt aliniate cu valorile noastre. De aceea un mod de a ne face din valori centrul vieții este să le identificăm cu claritate și să le respectăm în fiecare zi.

Dacă facem lucruri care sunt în contradicție cu valorile noastre, ne vom simți nefericiți și neîmpliniți pe termen lung. De aceea, este important  că în centrul vieții noastre să nu putem emoțiile, ci valorile.

Vrei și tu să pornești pe acest drum? Iată care sunt pașii necesari:

  1. Identifică-ți valorile esențiale: Reflectează asupra lucrurilor care sunt importante pentru ține în viață, cum ar fi familia, sănătatea, dezvoltarea constantă, relațiile sau spiritualitatea. Aceste valori te vor ghida în deciziile pe care le iei și te vor ajuta să îți menții echilibrul emoțional.
  2. Gestionează-ți emoțiile: Da, emoțiile sunt o parte naturală a vieții, dar asta nu înseamnă că trebuie să le lași să te domine. Învață să recunoșți și să îți exprimi emoțiile într-un mod sănătos, precum și să le gestionezi atunci când devin prea intense. Aplică mai multe tehnici, de la exerciții de respirație profundă, meditație sau yoga, la metode mai simple precum ținerea unui jurnal sau discuțiile cu un prieten de încredere.
  3. Fă alegeri care se potrivesc valorilor tale: Când iei decizii, asigură-te că acestea sunt în concordanță cu valorile tale. Acest mod de a proceda te va ajuta să rămâi concentrat pe lucrurile care contează cu adevărat pentru tine. De asemenea vei putea evita deciziile care te pot distrage de la scopurile tale.
  4. Fă-ți timp pentru lucrurile care contează: Adeseori programul tău poate fi foarte încărcat, dar asigură-te că îți faci timp pentru lucrurile care sunt importante pentru tine. Dacă familia este o valoare importantă pentru ține, asigură-te că petreci suficient timp cu în familie. Dacă sănătatea este o valoare importantă, fă-ți exercițiile fizice și adoptă un stil de viață sănătos. Dacă dezvoltarea personală constată contează foarte mult pentru tine, fă-ți un plan riguros de cursuri și ține-te de el.

În concluzie

Transformarea valorilor în principii de viață poate fi o provocare, mai ales atunci când emoțiile sunt puternice. Totuși, este important să ne amintim că emoțiile sunt trecătoare și că ele vin și pleacă.

Valorile noastre, pe de altă parte, sunt constante și ne ajută să ne păstrăm echilibrul emoțional. Concentrarea pe valori ne poate ajuta să fim mai puțin reactivi și să avem o perspectivă mai largă asupra vieții.

Ne putem concentra pe ceea ce este important pentru noi și lua decizii care ne vor ajuta să ne atingem scopurile pe termen lung, în loc să ne lăsăm duși de valul emoțiilor pe moment. Concentrarea pe valori este o cale bună spre o viață mai fericită!

Nu uita să distribui articolul!

Articole similare: