Cele 7 super-puteri din self-leadership

Lectură: 6 minute
Cele 7 super-puteri din self-leadership

Poate cunoști oameni care au ajuns la un nivel superior de self-leadership și acum posedă calități remarcabile care îi scot în evidență.

Aceste calități, adesea asemănătoare unor super-puteri, le permit să treacă prin provocările vieții, să ducă o viață cu un scop și să inspire schimbări pozitive în ceilalți.

Sunt coach de aproape 10 ani. Pe baza experienței mele cu mulți lideri de afaceri am ajuns la concluzia că cele mai importante 7 calități ale oamenilor de acest fel sunt următoarele:

1. Reziliența: puterea de a transforma adversitatea

Confucius a spus: „Cea mai mare glorie a noastră nu este să nu cădem niciodată, ci să ne ridicăm de fiecare dată dupa ce am căzut”.

Reziliența este capacitatea de a rezista, de a te adapta sau de a te recupera după dificultăți, provocări, eșecuri.

Aceasta implică capacitatea de a-ți reveni și de a continua să funcționezi eficient, în ciuda obstacolelor sau a circumstanțelor nefavorabile.

Persoanele care au niveluri superioare de self-leadership au valorificat super-puterea rezilienței, care le-a permis să vadă eșecurile ca pe trepte ale creșterii. Acești lideri acceptă obstacolele, învață lecții prețioase depășindu-le și devin mai puternici.

Pentru a-ți cultiva reziliența, trebuie să accepți provocările, să ai o mentalitate de creștere și să ții minte că eșecul este doar un ocol temporar pe calea spre succes.

Un exercițiu simplu pentru a-ți spori nivelul de self-leadership și rezistența psihologică este să ții un jurnal de recunoștință în care să notezi la finalul fiecărei zile acele lucruri pentru care ești recunoscător.

Acest exercițiu te va ajuta să te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale vieții tale, chiar și în fața provocărilor.

2. Claritatea scopului: puterea de a naviga în călătoria vieții

Super-puterea clarității scopului dă pamenilor capacitatea să-și orienteze viața într-o direcție semnificativă.

Claritatea scopului se referă la o înțelegere bine definită a obiectivelor, valorilor, aspirațiilor și direcției pe care o vrei în viață. Acesta este primul pas în auto-determinare și self-leadership!

Trebuie să știi ce contează cu adevărat pentru tine, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, și să-ți aliniezi acțiunile și deciziile cu idealurile tale.

Când ai claritatea scopului, ești condus de un simț al sensului și al intenției, care îți ghidează alegerile și te ajută să rămâi concentrat pe ceea ce este cel mai important pentru tine.

Persoanele cu niveluri superioare de auto-conducere au o busola orientată spre idealul lor, aliniind acțiunile cu valorile personale și aspirațiile pe termen lung.

Pentru a-ți dezvolta această putere, trebuie să reflectezi la obiectivele, valorile și realizările pe care vrei să le lași în urmă.

Un exercițiu simplu pentru a obține claritatea scopului și self-leadership este crearea unui vision board, o reprezentare vizuală a viitorului tău ideal și a ceea ce vrei să obții în diferite etape ale vieții tale.

3. Stăpânirea emoțională: puterea de a învinge frământările interioare

Marcus Aurelius a spus: „Ai putere asupra minții tale, nu asupra evenimentelor exterioare. Conștientizează acest lucru și vei găsi putere”.

Stăpânirea emoțională se referă la capacitatea de a înțelege și gestiona propriile emoții, precum și de a răspunde în mod adecvat la emoțiile celorlalți.

Ea implică dezvoltarea unui nivel ridicat de inteligență emoțională, care include auto-conștientizarea, auto-reglarea, empatia și abilitățile interpersonale.

Cei care au atins stăpânirea emoțională pot să-și recunoască și să-și interpreteze propriile emoții, pentru ca apoi să-și controleze reacțiile și să își adapteze răspunsurile emoționale.

Odată ce ai ajuns să-ți poți stăpâni emoțiile vei putea construi relații armonioase, să comunici eficient și să iei decizii corecte, chiar și în situații încărcate emoțional.

Un exercițiu simplu în acest sens este tehnica STOP: Oprește-te, respiră, observă, procedează cu atenție. Această tehnică te ajută să faci o pauză și să răspunzi cu atenție în momentele marcate de emoții intense.

4. Autenticitatea: puterea de a fi sincer cu tine însuți

„Autenticitatea este practica zilnică de a renunța la ceea ce credem că ar trebui să fim și de a fi exact cine suntem”, a spus Brené Brown.

Autenticitatea îți dă super-puterea de a te exprima în mod deschis, îmbrățișând-ți atât punctele forte, cât și vulnerabilitățile, fără teama de judecată sau respingere.

Autenticitatea te face să fii fidel valorilor, credințelor și sentimentelor tale, chiar și atunci când trebuie să ieși în afara zonei tale de confort.

Oamenii autentici sunt dispuși să-și împărtășească sinele cu ceilalți, chiar dacă înseamnă a fi vulnerabili sau a merge împotriva așteptărilor societății.

Această calitate le dă puterea de a avea relații mai profunde, de a construi încredere și de a crea un mediu în care și ceilalți se simt confortabil să facă același lucru.

Oamenii care au capacitate mare de self-leadership dețin super-puterea autenticității curajoase. Ei își acceptă punctele slabe și pe cele forte, prin conștientizare de sine.

Recunoscându-și limitele, acești lideri creează un mediu care favorizează creșterea și autenticitatea pentru ei înșiși și pentru cei din jurul lor.

5. Motivația intrinsecă: puterea de a aprinde flacăra interioară

Motivația intrinsecă, super-puterea de a aprinde flacăra interioară, care îi propulsează pe lideri către excelență.

Mai exact această super-putere se referă la impulsul intern, plăcerea sau satisfacția personală care vine din implicarea într-o activitate care este făcută din pasiune.

Motivația intrinsecă vine numai din interior și nu este susținută de recompense externe, cum ar fi banii sau laudele.

Când ai motivație intrinsecă, îți găsești împlinirea și plăcerea în derularea activității în sine, adesea prin de factori precum interesul personal, curiozitatea, pasiunea sau un sentiment de împlinire.

Motivația intrinsecă aduce niveluri mai ridicate de implicare, persistență și creativitate, deoarece simți că ești cu adevărat investit în ceea ce faci.

Un exercițiu simplu pentru a cultiva motivația intrinsecă este „DE CE”:

  • Alege un anumit obiectiv la care lucrezi. Începe prin a te întreba de ce este important pentru tine acest obiectiv. Ce ți-a stârnit inițial interesul sau dorința? Notează-ți motivele inițiale.
  • Pentru fiecare motiv pe care l-ai enumerat, întreabă-te „De ce?” din nou. Descoperă care sunt valorile care stau la baza fiecărui motiv. Continuă să întrebi „De ce?” pentru fiecare răspuns pe care îl dai.
  • Pe măsură ce aprofundezi răspunsurile, probabil vei descoperi printre acestea valori intrinseci precum creșterea personală, pasiunea, sau împlinirea.
  • La final scrie o frază în care să sumarizezi motivațiile intrinseci descoperite în spatele acelui obiectiv.

6. Învățarea adaptivă: puterea de a reuși în complexitate

Marcus Aurelius a spus: „Universul este schimbare; viața noastră este ceea ce gândurile noastre o fac”.

Pe măsură ce lumea evoluează, super-puterea învățării devine esențială pentru noi toți.

Învățarea adaptivă se referă la o abordare personalizată în care experiența de învățare este adaptată nevoilor și abilităților individuale ale fiecăruia în parte.

În sistemele de învățare adaptive, tehnologia este folosită pentru a colecta date despre performanța și comportamentul cursanților.

Aceste date sunt apoi analizate pentru a ajusta conținutul, ritmul și metodele de învățare pentru a se potrivi cu punctele forte, punctele slabe și preferințele cursantului.

Scopul învățării adaptive este de a optimiza procesul de învățare, făcându-l mai eficient, oferind cursanților conținutul și resursele potrivite la momentul potrivit.

Persoanele cu niveluri superioare de self-leadership se adaptează circumstanțelor în schimbare, angajându-se în învățarea pe tot parcursul vieții, îmbrățișând schimbarea și extinzându-și orizonturile.

Conștientizând faptul că dezvoltarea are loc în afara zonei de confort, aceștia navighează complexitatea cu agilitate și încredere.

7. Leadership transformațional: puterea de a-i ridica pe ceilalti

Conceptul de leadership transformațional întruchipează super-puterea de a-i ridica pe ceilalți, de a le valida potențialul și de a-i susține să și-l atingă.

În acest stil de conducere, concentrarea liderului se schimbă de la exercitarea autorității și controlului la inspirarea celor din jur de a evolua.

Liderii de acest fel prioritizează creșterea, dezvoltarea și succesul membrilor echipei lor și creează un mediu de colaborare, empatie și susținere.

Cei care au niveluri superioare de self-leadership își recunosc responsabilitatea de a-i ridica pe cei din jur.

Un exercițiu simplu pe care îl poți face singur este verificarea alinierii valorilor:

  • Enumeră-ți valorile fundamentale care te ghidează în conducerea echipei tale.
  • Analizează-ți interacțiunile și deciziile recente.
  • Ia în considerare momentele în care ai simțit că ești un lider transformațional, dar și momentele în care ai deviat de la valorile tale.
  • Pentru fiecare interacțiune sau decizie, în care acțiunile tale nu s-au aliniat cu valorile tale, gândește-te cum ai fi putut aborda situația diferit.

În concluzie despre self-leadership

Aceste 7 super-puteri nu sunt deloc evazive; dimpotrivă sunt calități care pot fi dezvoltate prin practică intenționată și prin conștientizarea de sine.

„Adeseori suntem doar speriați, nu răniți. De aceea suferim mai mult în imaginație decât în ​​realitate”, a scris Seneca.

De aceea merită să ne străduim să ne cunoaștem mai bine și să atingem niveluri superioare de self-leadership.

Nu uita să distribui articolul!

Articole similare: