Convingerile care ne țin în lanțuri

Lectură: 4 minute

Am cunoscut puțini oameni liberi prin convingerile lor și extrem de mulți oameni înlânțuiți de propriile convingeri.

Ca să înțelegi la ce mă refer vreau să îți povestesc despre David.

L-am cunoscut acum 12 ani când era student la o facultate centrată pe antreprenoriat. A trimis un CV pentru programul nostru de internship. La interviul telefonic am remarcat că are abilități de comunicare excelente.

A fost admis în programul de intership alături de numai alți trei studenți și a petrecut câteva săptămâni în departamentul de marketing pe care îl coordonam. Dintre toți, la David am remarcat imediat curioziatea care îi lumina ochii din interior și ușurința cu care se conecta cu ceilalți oameni.

Normele sociale legate de senioritate, ierarhie și rol în companie nu aveau ”calitatea” de a-l timora sau opri din explorare. David mergea cu mare încredere în sine și bătea la ușa directorilor cerându-le un pic din timpul lor pentru a-i spune mai multe depre ce fac ei ca lideri de business.

Am ținut legătura, așa cum făceam cu mulți dintre studenții pe care i-am avut în practică în departamentul de marketing de-a lungul anilor.

Numai trei ani de la stagiul de internship, David îmi devenea coleg fiind angajat în echipa de Business Development a unui departament important din companie. ”I se potrivește foarte bine rolul acesta”, mi-am spus când am aflat de la el vestea.

Ei bine, adevărata poveste abia acum începe. La circa doi ani de când eram colegi, David îmi spune că vrea să aplice pentru rolul de coordonator regional al activității de business development pe 21 de țări. Nu cred că avea încă 25 de ani, dar reperele acestea legate de vârstă, vechime sau rol nu păreau să îl limiteze.

David și-a structurat o propunere de valoare și o viziune pentru noul rol de coordonator regional pe care a expus-o în multele interviuri pe care le-a avut cu tot felul de directori cu zeci de ani de business și experiență în companie. A abordat toate discuțiile cu competență, claritate, cu încredere în el și cu autenticitate și a primit rolul.

Care au fost oare convingerile lui și în ce mod l-au susținut să ajungă la acest rezultat? Ei bine cunoscându-l destul de bine pot să îți spun un lucru despre el: nu lasă convingerile limitatoare să îl oprească din a gândi o strategie potrivită pentru o anumită oportunitate și apoi pur și simplu trece la acțiune.

Din punctul meu de vedere acesta este mixul corect pentru calea spre succes: competență, valori și o structură optimă a convingerilor, pentru ca ele să ne susțină pe tot parcursul.

Dar ce sunt convingerile și cum apar ele în viața noastră? 

Convingerile sunt reguli sau norme după care ne ghidăm în viață. Ele s-au structurat în copilărie, în urma interacțiunii cu persoanele semnificative din mediul nostru și care ne-au ajutat atunci să înțelegem evenimentele lumii înconjurătoare.

Convingerile sunt plasate în subconștient, se declanșează automat, au rolul de a ne da soluții rapide și, de obicei, nu sunt chestionate de noi. Dar mai ales trebuie să știi că toate convingerile sunt puternic codate emoțional. Asta înseamnă că acționează ca pârghii puternice care ne blochează sau ne potențează acțiunea.

Vin aici cu un alt exemplu, pentru claritate. Dorina face parte dintr-o echipă de vânzări și are în portofoliu peste 20 de companii. Deși are abilități de comunicare persuasivă bine antrenate, nu poate suna de mai mult de 3-4 ori un client pentru a face follow up. De ce? Pentru ca ea consideră că dacă îi sună de mai multe ori vor spune că e insistentă și că îi deranjează. Această convingere limitatoare este una pe care trebuie să o depășească în condițiile în care statisticile departamentului arată ca un client are nevoie de 6-7 telefoane de follow up pentru a face achiziția.

Sper că acum ai înțeles că structura convingerilor personale determină modul în care interpretăm informațiile, în care gândim, simțim și ne comportăm.

Dacă în copilărie părinții ne-au oferit timpul și atenția de care am avut nevoie, dacă ne-au creat un mediu securizant și stimulativ în care ne-am simțit iubiți și apreciați, atunci aceste aspecte au condus la formarea unor convingeri pozitive, adaptative, pe care le numim convingeri susținătoare.

Dacă ne-am simțit neglijați și respinși, dacă am fost criticați și pedepsiți în loc să fim apreciați pentru calitățile și realizările noastre, dacă am trăit într-o familie în care nu am simțit căldura și afecțiunea de care aveam nevoie și am fost devalorizați, cel mai probabil ne-am format convingeri disfuncționale, limitatoare.

Odată formate aceste convingeri limitatoare, avem tendința să căutăm inconștient dovezi care să le susțină. Ca urmare căutăm să ne comportăm astfel încât să le confirmăm și să le întărim.

Vestea bună este că pot fi schimbate cu noi convingeri și comportamente adaptative. Pentru a ne schimba unele din convingerile limitatoare este necesar să înțelegi ce sunt, ce rol au și care sunt cele pe care trebuie să le schimbi.

Convingerile noastre sunt ca niște magneți. Ele atrag experiențe care sa ne confirme în permanență faptul ca sunt adevărate.

Te-ai gândit vreodată la convingerile tale? Convingerile pe care le ai la nivel conștient sunt simplu de aflat. Le găsești în toate afirmațiile pe care le faci, cu voce tare sau nu.

De exemplu: “Banii nu aduc fericirea”, “Nu le poți avea pe toate în viață”,”Trebuie să muncești din greu ca să ai succes”, “Ceea ce câștigi ușor, pierzi repede”, etc.

Convingerile de mai sus ne reduc semnificativ posibilitatea de a alege, deoarece atunci când avem o convingere, aceasta reprezintă realitatea pentru noi. Altceva nu mai este posibil.

Iată de ce este important să înțelegi pe deplin cum îți influențează convingerile calitatea vieții, a trăirilor și a stării tale de bine. Așa îți vei da seama că merită să le identifici și apoi, cu ajutorul unui coach, să le elimini sau să le transformi condiționările pentru a avea o viață împlinită.

Nu uita să distribui articolul!

Articole similare: