Oamenii stabili din punct de vedere emoțional sunt capabili să-și gestioneze emoțiile într-un mod sănătos, ceea ce le poate aduce fericire, relații mai bune și o viață mai împlinită.
Stabilitatea emoțională este o trăsătură valoroasă care ne ajută să depășim momentele grele ale vieții cu grație și reziliență.
Pe măsură ce trecem peste suișurile și coborâșurile vieții de zi cu zi, este important să ne dezvoltăm abilitățile și să avem instrumentele necesare pentru a ne gestiona emoțiile într-un mod sănătos și productiv.
Pe baza experienței mele ca mentor și coach, iată șapte lucruri pe care oamenii stabili din punct de vedere emoțional nu le fac:
1. Nu lasă emoțiile să-i controleze
Oamenii stabili din punct de vedere emoțional nu își lasă emoțiile sau sentimentele să preia controlul asupra acțiunilor sau comportamentelor. Ei înțeleg că emoțiile sunt trecătoare și pot fi gestionate cu instrumentele și strategiile potrivite.
În loc să reacționeze impulsiv, ei fac un pas înapoi pentru a evalua situația și a răspunde într-un mod calm și rațional.
Cercetările arată faptul că răspunsurile emoționale sunt adesea automate și apar în câteva milisecunde, în timp ce procesarea cognitivă (care implică creierul rațional) durează mai mult.
2. Nu trăiesc în trecut
Oamenii stabili din punct de vedere emoțional nu țin ranchiună și nu se ”lipesc” cu gândul de greșelile din trecut. Ei înțeleg că a insista asupra trecutului îi poate împiedica să avanseze și să-și atingă obiectivele.
Acești oameni învață din greșelile lor și folosesc lecțiile primite pentru a face alegeri mai bune în viitor.
Este bine să ținem minte că atunci când ne concentra asupra trecutului consumăm multă energie mentală și emoțională. Această energie ar putea fi cheltuită mai bine concentrându-se pe momentul prezent și acționând spre atingerea obiectivelor.
3. Nu au un dialog interior negativ
Oamenii stabili din punct de vedere emoțional nu au în dialoguul interior discuții negative de sine sau autocritici dure. Ei își recunosc punctele forte și punctele slabe și se străduiesc să se îmbunătățească fără a fi excesiv de critici sau de analitici.
Acești oameni practică autocompasiunea și se tratează cu bunătate și înțelegere.
Practicarea autocompasiunii necesită exercițiu și răbdare și este important să fii blând cu tine însuți și să recunoști că este în regulă să faci greșeli.
4. Nu caută validarea altora
Oamenii stabili din punct de vedere emoțional nu se bazează pe validarea sau aprobarea externă pentru a se simți bine cu ei înșiși. Au un sentiment puternic al valorii de sine și au încredere în propriile abilități și decizii.
Cer feedback și solicită părerea celorlalți, dar în cele din urmă iau propriile decizii și fac propriile alegeri pe baza propriilor valori și priorități.
În trecerea de la validarea externă la validarea internă, este important să fiți blânzi cu voi înșivă și să sărbătoriți micile victorii obținute pe parcurs.
În timp, poți învăța să te prețuiești și să ai încredere în tine, mai degrabă decât să te bazezi pe alții pentru validare.
5. Nu țin ranchiună
Oamenii stabili din punct de vedere emoțional nu stau supărați și au o atitudine negativă față de ceilalți. Ei înțeleg că iertarea este un instrument puternic pentru evoluția personală și vindecare.
Acești oameni lucrează cu specialiști pentru a putea vindeca rănile și resentimentele din trecut și se concentrează pe construirea de relații pozitive cu ceilalți.
Să ne reamintim zicala: „noi vedem în alții doar ceea ce vedem în noi înșine”. Acesta sugerează că percepțiile noastre despre ceilalți sunt adesea modelate de propriile noastre experiențe și perspective. De aceea este bine să le avem preponderent pozitive.
6. Nu își ignoră sănătatea fizică
Oamenii stabili din punct de vedere emoțional nu își neglijează sănătatea fizică. Aceștia recunosc importanța a alimentației sănătoase, a odihnei adecvate și a exercițiilor fizice regulate pentru starea lor de bine.
Acești oameni acordă prioritate sănătății fizice și fac din îngrijirea de sine o parte a rutinei lor zilnice.
Pe de altă parte, este bine să ținem minte și faptul că persoanele care au suferit traume se pot lupta pentru a avea grijă de sănătatea lor fizică.
Uneori, trauma poate provoca sentimente de deconectare de la corp, ceea ce face dificil pentru acel individ să se adapteze la senzațiile fizice sau să se prioritizeze pe sine.
7. Nu lasa frica să-i tragă inapoi
Oamenii stabili din punct de vedere emoțional nu lasă frica sau anxietatea să îi împiedice să-și urmărească obiectivele și visele. Ei înțeleg că frica este un răspuns natural la schimbare și incertitudine, dar nu o lasă să-i paralizeze.
Acești oameni își asumă riscuri calculate și ies din zona lor de confort pentru a crește și a-și atinge aspirațiile.
Uneori a ne confrunta fricile poate fi copleșitor și tocmai de aceea este important să facem pași mici pentru a le depăși. Începe prin a-ți asuma mici riscuri și, treptat, te poți îndrepta spre provocări mai mari.
În cultivarea stabilității emoționale, ai răbdare cu tine însuți și sărbătorește victoriile mari și mici de-a lungul drumului.
Ai încredere în propriile abilități! Suntem echipați pentru a naviga cu bine toate greutățile vieții și pentru a ne crea o existență împlinită.