10 credințe iraționale pe care le au unii oameni

Lectură: 4 minute
10 credințe iraționale pe care le au unii oameni

Cu toții avem credințele și convingerile noastre despre noi și lumea din jurul nostru, dar uneori acestea, dincolo de faptul că pot fi iraționale, ne pot împiedica să trăim o viață împlinită.

De aceea mi-am propus să trec în revistă 10 credințe iraționale pe care unii oameni le pot avea și modul în care acestea ne pot influența starea de bine mentală și emoțională.

Așadar, fie că te confrunți cu perfecționismul, cu hipercriticismul sau cu teama de eșec, citește în continuare pentru a afla cum poți depăși aceste credințe limitative și să beneficiezi de tot potențialul pe care-l ai.

1 „Trebuie să fiu întotdeauna perfect și să nu greșesc niciodată”

Această credință poate duce la presiune constantă și frică de eșec, ceea ce poate fi paralizant. În schimb, este important să recunoaștem că a face greșeli este o parte naturală a vieții și o oportunitate de creștere și învățare.

Perfecționismul poate duce la anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală. Cercetările au arătat că aceptarea imperfecțiunii și practicarea autocompasiunii pot duce la o reziliență mai mare.

Cartea care te va ajuta: „Darurile imperfecțiunii: Lasă-te de la cine crezi că ar trebui să fii și îmbrățișează cine ești” de Brené Brown

2. „Alți oameni trebuie să mă trateze întotdeauna corect și amabil”

Deși este rezonabil să te aștepți la un tratament respectuos de la alții, a te aștepta ca aceștia să fie întotdeauna amabili și corecți poate fi nerealist.

În schimb, concentrează-te pe stabilirea unor limite sănătoase pe care este bine să le menții ori de câte ori este necesar.

Cercetările au arătat că stabilirea unor limite sănătoase și practicarea asertivității pot duce la relații mai sănătoase și la o sănătate mintală mai bună.

Cartea care te va ajuta: „Feeling Good: The New Mood Therapy” de David D. Burns

3. „Ar trebui să fiu întotdeauna capabil să controlez totul în viața mea”

Adevărul este că există mulți factori în viață care sunt în afara controlului nostru.

Iluzia controlului poate fi reconfortantă, dar poate duce la stres atunci când lucrurile nu merg conform planului. Cu toate acestea, încercarea de a controla totul poate fi obositoare și poate duce la anxietate.

Cartea care te va ajuta: „Arta subtilă de a nu da dracu” de Mark Manson

4. „Sunt lipsit de valoare dacă nu am succes în tot ceea ce fac”

Succesul este subiectiv și va diferi de la o persoană la alta. Căutarea perfecțiunii poate fi dăunătoare sănătății mintale.

Este mai important să recunoaștem că eșecul este o parte naturală a învățării. Privește eșecurile ca pe oportunități de dezvoltare și sărbătorește succesele obținute.

Cercetările au arătat că prin concentrarea pe progres și nu pe perfecțiune, poate duce la o motivație mai mare.

Cartea care te va ajuta: „Mindset: The New Psychology of Success” de Carol S. Dweck

5. „Dacă se întâmplă ceva rău, înseamnă că totul va fi groaznic de acum înainte”

Catastrofizarea este o distorsiune cognitivă. Este important să îți schimbi această credință și să căutați dovezi care să o contrazică. Practicarea gândirii pozitive te va ajuta să menții stare mentală și emoțională bună, ceea ce va duce, în cele din urmă, la o viață împlinită.

Cartea care te va ajuta: „The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment” de Eckhart Tolle

6. „Trebuie să fiu întotdeauna plăcut și acceptat de toată lumea”

Nevoia de aprobare socială este firească, dar încercarea de a mulțumi pe toată lumea poate fi obositoare și dăunătoare sănătății mintale.

Deși este firesc să vrei să fii plăcut și acceptat, este imposibil să mulțumești pe toată lumea. Concentrează-te pe construirea de relații semnificative cu cei care te prețuiesc și te susțin.

Cartea care te va ajuta: „Arta de a comunica” de Thich Nhat Hanh

7. „Dacă nu fac totul perfect, voi fi respins sau abandonat”

Perfecționistul are standarde de neatins, ceea ce îi va aduce sentimente de inadecvare, anxietate și stres. În terapia schemelor, perfecționismul este văzut ca un mecanism care provine dintr-o credință profundă că cineva este în mod inerent defect sau nedemn.

Această credință se formează adesea în timpul copilăriei sau adolescenței ca rezultat al experiențelor critice sau de respingere și poate determina indivizii să lupte pentru un standard de perfecțiune de neatins pentru a se simți acceptat și pentru a evita respingerea sau critica.

Cercetările au arătat că soluția stă în practicarea autocompasiunii, dar și în conștientizarea faptului că perfecțiunea nu este necesară pentru acceptare și iubire.

Cartea care te va ajuta: „Mind Over Mood” de Dennis Greenberger și Christine A. Padesky

8. „Nu ar trebui să fiu nevoit să experimentez disconfort sau emoții negative”

Emoțiile negative sunt o parte normală a experienței umane. Evitarea lor poate duce la comportamente de evitare și, în cele din urmă, la mai mult disconfort.

În terapia schemelor, emoțiile negative sunt considerate semnale importante care indică momentul în care una dintre schemele dezadaptative a fost activată.

În loc să evite sau să suprime emoțiile negative, terapia schemelor încurajează indivizii să le exploreze și să le înțeleagă pentru a descoperi credințele sau schemele mai profunde care contribuie la suferința lor emoțională.

Cartea care te va ajuta: „Capcana fericirii: cum să te oprești din luptă și să începi să trăiești” de Russ Harris

9. „Sunt responsabil pentru fericirea și bunăstarea altora”

Deși este important să aveți grijă de cei dragi, asumarea responsabilității pentru fericirea și bunăstarea lor poate fi copleșitoare și nesănătoasă.

În terapia schemelor, indivizii care au probleme în a stabili limite pot avea o schemă de „deprivare emoțională” care îi determină să prioritizeze nevoile și emoțiile celorlalți.

Unii dintre ei pot avea schema de „subjugare” care îi face să se simtă vinovați sau anxioși atunci când își afirmă propriile nevoi sau preferințe.

Cartea care te va ajuta: „Boundaries: When to Say Yes, How to Say No To Take Control of Your Life” de Henry Cloud și John Townsend

10. „Valoarea mea ca persoană se bazează pe factori externi, precum aspectul meu sau realizările mele”

Adevărata valoare de sine vine din interior și nu depinde de factori externi. În terapia schemelor, percepția defectuoasă a valorii de sine este adesea văzută ca o manifestare a unei scheme dezadaptative numită „defect/rușine”.

Persoanele cu această schemă pot crede că sunt fundamental defectuoase sau nedemne, ceea ce duce la sentimente de rușine, îndoială de sine și stimă de sine scăzută.

Cartea care te va ajuta: „The Self-Esteem Workbook” de Glenn R. Schiraldi

Recunoașterea și conștientizarea credințelor iraționale poate duce la îndepărtarea lor și implicit la o viață mai împlinită. Trecerea de la dialogul intern depreciativ la dialogul susșinător sau bazat pe blândețe este un prim pas foarte bun.

Nu uita să distribui articolul!

Articole similare: